Уличният килим на Дженцано

Публикувано от на 10.11.2013 в категория Весело

djenconeЕдин път в годината – в навечерието на църковния празник Тялото Христово – централната уличка на малкото италианско градче Дженцано, разположено недалече от столицата Рим, се превръща в огромен килим от цветя. Тогава започва знаменитата Инфиората – фестивалът на цветовете.

Разбира се, като за всяко значимо събитие, и подготовката за този красив празник започва далеч преди това – година напред се обсъждат теми, сюжети, готвят се ескизи. Художниците започват да нахвърлят по тротоарите на Беларди (главната улица на града) своите бъдещи платна.

Но решителният момент е в навечериeто – тогава всички жители се събират, за да помагат за създаването на необичайните картини. Работата продължава до обяд на следващия ден, когато цялата улица – от главния площад до катедралния събор – се превръща в красива пътека.

Уличното пано се състои от девет части – в създаването на всяка една от тях участват жителите на деветте градски квартала. От лалета, мимози, зюмбюли, нарциси и други видове флористи любители изработват сложни модели, репродукции на икони и класически платна, портрети на знаменитости.

Всеки път тематиката на фестивала е различна, само размерът на тези великолепни и живописни пана никога не се променя – 9 метра на ширина и 210 на дължина. Нетрайна обаче е тази хубост и за да не увехне прекалено бързо, жителите на града постоянно я пръскат с вода. Така през целия ден удивителните улични рисунки радват туристите и гражданите. А вечерта по пъстрия килим тръгва тържественото шествие.

На следващия ден започва заличаването на следите. И за това италианците са намерили оригинален и усмихнат начин – пускат децата да тичат на воля върху деветте произведения на изкуството и така скоро от тях не остава нищо.

Е, като изключим прекрасните снимки и незабравимите преживявания.

 

No Responses to “Уличният килим на Дженцано”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>