Сиатълският паметник от дъвки :)

Публикувано от на 11.6.2013 в категория Весело

Chewing Gum WallНяма ден, в който да отворим вестник, сайт или някаква друга медия и да не попаднем на поредната класация – за най-щастлива нация, за най-посещаван курорт, за най-дълго село и т. н. Специалистите в най-различни области и журналистите много обичат да съставят рейтинги – от всякакъв характер. Може би си мислите, че с тази си продуктивност те вече са се изчерпали и няма класация, с която да ни учудят. Не. Винаги има накъде. 🙂

Наскоро англоезичен информационен сайт излезе с топ 5 на най-… нехигиеничните паметници на планетата. И почетното второ място в тази надпревара заема Стената на дъвките в американския град Сиатъл.

Това “чудо” е разположено около местния кинотеатър Market Theatre. В началото на 90-те години, за да си купят билет за поредната прожекция, на хората им се налагало да чакат на дълги опашки. И точно тогава на някой изнервен умник от опашката очевидно му е хрумнала не особено оригиналната идея да залепи на стената използваната си дъвка. И както често се случва в живота – за отрицателните примери се намират повече последователи, отколкото за положителните. И в резултат на общите им титанични усилия цялата стена на киното се оказала покрита с дъвки – придобивайки ярък и оригинален образ.

Няколко пъти работниците от театъра се опитвали мъжествено да изстържат това безобразие, но в края на краищата се предали и от 1999 г. “преживната” стена се превърнала в местна забележителност. В начало хората започнали да лепят монети, но тази традиция не преживяла много дълго. За сметка на това дъвченото изкуство се усъвършенствало до такава степен, че се появили цели надписи, дори рисунки, направени от необичайния материал.

Най-щастливи от съществуването на това място обаче са търговците: хиляди туристи ежедневно прииждат към мястото, за да залепят на стената своя принос към историята и да запечатат спомена за себе си на този нееднозначен паметник – който у едни извиква усмивка, а у други – отвращение.

 

No Responses to “Сиатълският паметник от дъвки :)”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>