Професия мечта

Публикувано от на 07.10.2014 в категория Весело

highest-paid-models-2013Колко приемливо е да си модел? Със сигурност не толкова, колкото да си инженер, учител, адвокат, социолог или дори радио водещ. Винаги има професии, на които обществото гледа с една идея по-добро око, отколкото на други. Така е, защото се търси смисъл в самото действие и ценностите, които упражнява професията.

Определено онези, хуманно насочените, издигащи ви в очите като специалист в някаква социално позитивна кауза ще са много по-уважавани, отколкото онези, в които обществото не вижда кой знае какъв смисъл.

Че какви ценности изповядва моделството, беше питала веднъж моя по-възрастна съседка, по случай, че дъщерята на комшийката от третия етаж била се снимала за каталога на модно списание. Повлияна от стереотипите на времето си няма как възрастната жена да мисли добре за работа, която свързва със суета и „кълчене‟, както се беше изразила.
И разбира се, когато да си красив не е било толерирано, днес ти се вижда странно и глупаво да залагаш повече на визията си, отколкото на ума и скромността. Да, но скромността отдавна не е качество, което може да те изведе напред в живота. Да си модел е точната професията на 21 век, в която жената си позволява да блести и да бъде забелязана с чара и излъчването си. Чиста проба мечта! Колкото повече вестници, списания и медии имаме, колкото по-визуални същества ставаме, толкова по-голяма е нуждата да имаме красиви лица, които да пълнят очите ни. Не е лъжа, че и лелката съседка предпочита да вижда хубавици по екрана, а като някоя по-неглиже се появи, я в предаване, филм или реклама, и тя по женски му възкликва: „Тая пък! Не успяха ли да намерят някоя по-хубавка‟. И ето ти ползата от моделите!

За жалост в България днес модната индустрия не е чак така добре развита както в много други страни, където да си модел си е доходоносна и достатъчно престижна професия, че да печелиш уважението на колегите си в модните среди и да получиш одобрението на семейството си. Истината е, че откакто големи модни агенции затвориха врати бизнесът заслиза надолу. Помня, как допреди 10-тина години и конкурсите за красота процъфтяваха, и рекламните промоции си бяха зрелище. Откакто спряха дейността си агенции като „Джей Моделс‟ и тази работа отиде по дяволите. Тъжно, особено когато се намираш в страна, която се слави с красотата на жените си. Жалко, че тези жени няма да получат възможността да се изявят на френския или италиански модни подиуми и да бъдат забелязани от големите рекламодатели… Дано момичето от третия етаж има малко повече късмет.

No Responses to “Професия мечта”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>