Нова година по бирмански

Публикувано от на 02.5.2014 в категория Весело

Thingyan_1Тинджан е най-многолюдното и колоритно празненство в Мианмар. По европейските традиции новогодишната нощ се смята за семеен празник, а в азиатските, в това число и в Бирма, това е грандиозен масов празник, който се провежда по улиците и по площадите.
Април, времето по което обикновено се случва празникът, е най-горещият месец в годината по тези места. Температурата обикновено надвишава 40 градуса по Целзий и хора по улиците на тази азиатска държава на практика няма – всички предпочитат да стоят или под сянката на дърветата, или под навесите си.
С настъпването на Тинджан обаче, въпреки жегата и задуха, тълпи от празнично облечени местни жители излизат по улиците. По фасадите на сградите се окачват пъстри транспаранти, камионите се украсяват с ярки плакати и се пълнят със съдове с вода, а младежите се качват на тези импровизирани платформи с калаени чаши в ръцете.
Бирманската Нова година се нарича и с още едно име – Воден фестивал, или Празник на водата. Тук водата се смята за символ на пречистването и се смята, че с тържествата се измива всичко лошо и неприятно, което е било в миналата година, а през новата всичко ще бъде чисто и свежо. Ето защо неизменна част от традицията е взаимното обливане с животворната течност.
В тези дни някой да ви полее с маркуч или кофа – без значение дали е близък или съвършено непознат, – означава уважение и внимание.
Тази мокра феерия продължава през целия ден, като прекъсва само когато празните бъчви трябва да бъдат напълнени. И на следващия ден се повтаря същото.
Покрай тези спа процедури, има много музика, песни и танци. Обикновено гости на тържествата са популярни изпълнители и кино звезди, известни танцови ансамбли и оркестри.

 

No Responses to “Нова година по бирмански”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>