Има къща – няма къща

Публикувано от на 10.23.2013 в категория Весело

kushtaКакво ще направите, ако вашият дом е построен незаконно, а към него се е запътил проверяващ!? Много просто – ще ви отвърнат жителите на малкото градче Алберобело, сгушено в горната част на италианския ботуш, – махате един камък, и домът се разпада. Тези чудни къщички се наричат трули заради специфичния си конусообразен покрив и няма да ги срещнете никъде другаде по света. Именно затова ЮНЕСКО ги включва в списъка със световното наследство.

Трулите повече приличат на детски конструктор. Строили са ги от камъни по метода на сухата зидария – без скрепяща смеска. Камъните са подреждани по специфичен начин – просто е да се съберат, просто е и да се разрушат.

Първият такъв дом е построен през 1635 година, когато земите на Пулия са управлявани от испанската корона и без височайшето позволение на монарха е било абсолютно забранено да се строи. Тогава находчивите жители на Пулия решили да си изградят такива жилища, които хем да ги има, хем да ги няма. И когато на хоризонта се покажел кралски чиновник, те само с няколко движения на ръката се превръщали в купчина камъни. За да се случи тази трансформация било необходимо да се вземе само един елемент от основата на покрива. Хитро, нали!?

В Алберобело тези домове са почти петстотин, а в областта – повече от 20 000.  В тези цилиндрични здания с конусовиден връх е хладно даже и  в най-знойния италиански следобед. Стените им са боядисани в бяло, а куполите им се украсяват от специални магически знаци – за всеки собственик – различен. Ако сградата смени притежателя си, абсолютно задължително е да бъде променен и символът.

Ще попитате а туристите имат ли някакви задължения – да, едно-единствено: да не са прекъсвали връзката си с детството, за да могат в пълна степен да се насладят на приказната и магична атмосфера на това място.

 

No Responses to “Има къща – няма къща”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>