Хамлет vs Цар Лъв

Публикувано от на 07.7.2015 в категория Весело

hamlion--common-narratives-in-hamlet-and-the-lion-king-thumbnail_536345094926e_w540.pngЧели ли сте “Хамлет”? Би трябвало… все пак това е най-изветната трагедия, писана от Уилям Шекспир, а той самият е сред най-известните автори, живели и творили някога. Истински феномен е не само в английската литература, но и в световната класика. Пиесите и сонетите му са превеждани на десетки езици и по тях са разигравани многобройни театрални постановки. Така че, ако до сега не сте попадали на негово произведение, препоръчвам ви да прочетете “Хамлет” или поне да изгледате някоя от  многобройните му екранизации.

След това си пуснете анимацията “Цар Лъв”, онази от 1994 г., която е продуцирана от Дисни. Да знаете също, че това е любимото ми анимирано филмче, на което всеки път отронвам по няколко сълзи, но не поради тази причина ви го препоръчвам.

Задачата ви е следната: да проследите сюжетната линия между двете произведения и да откриете приликите и разликите между тях.

Абстрахирайте се, че в “Цар Лъв” главните герои са животни. По-важното е да проследите действието и роднинските връзки. В случая важни са детайлите.

И така… Осъзнавате ли колко много се препокрива сюжетът между двете истории? Имате ли усещането, че очите ви изведнъж са се отворили, а прозрението сякаш ви е ударило като гръм от ясно небе.

Аз се чувствах точно така, когато направих връзката между тези две на пръв поглед абсолютно отдалечени една от друга творби, но имащи толкова общо помежду си. Благодаря на всемогъщия интернет за това прозрение 🙂

No Responses to “Хамлет vs Цар Лъв”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>