Да возиш слон във влак

Публикувано от на 07.26.2013 в категория Весело

slonМалкият немски град Вупертал, в провинция Дюселдорф, не е известен с нищо особено. Има опера, ботаническа градина, кметска сграда до родния дом на Фридрих Енгелс. И общо взето – това е почти всичко, с което би могъл да се похвали. Но нещата никога не са точно такива, каквито изглеждат на пръв поглед. И Вутерпал си има своята атракция – местния лифт.

Швебебан – както го наричат местните – е едни от най-любимите и популярни видове обществен транспорт в провинциалното градче. Двулентовата еднорелсова линия за година превозва над 25 милиона пътници! И цифрата съвсем нямаше да е учудваща, ако ставаше въпрос някой мегаполис, но за градче с население от 350 хиляди души тя звучи направо фантастично.

Въздушната трамвайна линия се е появила в абсолютното началото на миналия век, почти 30 години преди през 1929 г. да се създаде самият град от сливането на седем по-малки населени места. Строителството й продължава почти шест години, но в началото на 1901 г. първите вагони вече се носели над река Вупер (от общо 13 км дължина на линията – 10 преминават на 12-метрова височина над руслото на реката).

Над самия град мотрисите се спускат малко по-ниско – на 8 м височина.

Автопаркът, така да се каже, наброява 27 вагончета – в изключително весели и жизнерадстни цветове. Това обаче не е единственото нещо, което усмихва местните и туристите, когато се сетят за Швебебан.

Има в историята на това интересно транспортно съоръжение и една доста куриозна глава. Един ден директорът на знаменития цирк “Алтофф”, гостуващ тогава в града, решил с рекламна цел да устрои шоу – да изведе на разходка с лифта едно от цирковите слончета. Още с тръгването обаче Туфи – така се казвало животинчето – се уплашил и помитайки стената на вагона, изскочил навън. За щастие в този момент преминавали над реката, Туфи паднал в нея и си останал само с уплахата. Но местните легенди винаги се помнят – и до днес на стената на къщата в близост до историческия скок е нарисувано падащото цирково животно. 🙂

 

No Responses to “Да возиш слон във влак”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>