Черният джентълмен на Серж Фори

Публикувано от на 01.15.2014 в категория Весело

sergeЧервен чадър, черна шапка, чанта с надпис Немо, пъстър балон и черна котка – това са неизменните спътници на знаменития Черен джентълмен, когото честичко можете да срещнете по улиците на френската столица – Париж. И по-точно – на старите и олющени стени на къщите и по занемарените врати и прозорци. Този тъмен господин, който честичко ни пресреща, всъщност са трафаретните, или шаблонни, рисунки на френския художник Серж Фори, много по-известен под псевдонима си Немо.

Неговият разпознаваем тъмен силует със специфична шапка и палто се появяват на различни места, но общото между всички тези изображения е, че творецът винаги ги адаптира към местния пейзаж – главният герой ту се вози на велосипед, ту се плъзга със ски по снега, загрижен, полива цветя или пък спокойно се е отпуснал и почива в хамак.

На една от стените той стремглаво се спуска надолу по стръмни стълби, на другата виси с главата надолу, той обича риболова, любимо занимание му е да пуска във въздуха книжни хвърчила с формата на змейове, да се обтяга по поляните или пък да се къпе в езеро.

И таланти има този интересен господин – по силите му са много сложни циркови номера: еквилибристика и акробатика, яздене на кон в изправено положение – е, поне докато падне от него. 🙂

Понякога този тъмен персонаж среща и приятели – Белия човек, дело на друг френски художник – Жером Менажер, който отвреме на време работи съвместно с Фори.

Този образ и това творческо хрумване съвсем не е най-талантливото творение на французина – той има доволно количество от качествени и разнообразни картини, но именно тази специфична фигура се е превърнала в негова визитка картичка. И как не – неведнъж съм казвала в блога си, че няма нищо, което доближава повече до хората от усмивката, която им подаряваш.

 

No Responses to “Черният джентълмен на Серж Фори”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>