Веселото гробище

Публикувано от на 12.16.2013 в категория Весело

На това нещо литераторите му казват оксиморон. Нещо като живият труп и други такива напълно несъвместими и противоположни по смисъл двойки от думи. В днешния ми материал обаче то няма да присъства във въпросната си битност, а като нещо, което наистина е факт. Колкото странно и невъзможно да изглежда на пръв поглед.

grobishteВ румънското селце Сапанта се намира въпросното място, което хората обикновено свързват с тъга, печал, скръб. А над това гробище като че ли има надпис: Смейте се и се радвайте! Колкото и богохулно да звучи. Светотатство, ще кажете вие. А как бихте реагирали на ярко украсени, жизнерадостни кръстове, боядисани в стила на наивистичното изкуство, на хумористични епитафии от типа на: Тук лежи моята тъща. Ако тя беше преживяла още една година, тук щях да лежа аз.

Това усмихнато гробище – Cimitirul Vesel – се появява още през 1935 г. Именно тогава на гроба на починалата си съпруга дърворезбарят Йон Петраш издигнал дървен кръст, който украсил с оригинални и весели орнаменти и с весели епитафии.

Съвсем естествено този нестандартен възпоменателен знак предизвикал буря от недоволство от страна на енориашите и местния свещеник.

Въпреки това обаче примерът се оказал заразителен. И цели 25 години майсторът изработвал кръстове, на които били изобразени сцени и картини от живота на хората, които са си отишли. През 60-те години на миналия век там вече имало около 800 такива остроумни и закачливи паметници.

Има и храбър милиционер, и градинар, и тракторист, и лекар, и овчар.

А когато усетил и своя край Йон Петраш подготвил и собствения си паметник и епитафия си написал: За целия си живот никому не причиних зло.

Само по себе си тази идея не е нова. Още в езически времена древните вярвали, че душата е безсмъртна и не бива да се боим от края – затова тя била чакана с радост като спасение от земните страдания и мъки.

Така че, когато на жителите на Сапанта им стане мрачно и тъжно, съвсем естествено се отправят към местния траурен парк – може и да звучи абсурдно, но то им връща усмивките, радостта от живота и бодростта на духа.

 

No Responses to “Веселото гробище”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>