Веселите скулптури на Израел

Публикувано от на 08.22.2013 в категория Весело

sculpturesВиждали ли сте някога творба на необикновения скулптор Давид Герщейн? Ако някога сте били в Израел, няма как отговорът да е отрицателен. А е толкова сигурно, защото произведенията на този интересен творец се намират навсякъде – в парковете, на улиците, в обществените учреждения в почти всички израелски градове. Всички те – изработени от стомана и с характерно ярко и весело оцветяване, задължително направено на ръка – принуждават минаващите покрай тях да ги гледат, зяпнали от почуда и възхищение.

Герщейн се ражда през 1944 г. в Йерусалим в семейството на фермери. Още от съвсем малък, заедно с двамата си братя близнаци, той прекарва цялото си свободно време в рисуване. След като отбива задължителната за Израел военна служба, Давид учи изобразително изкуство последователно в родината си, в Париж и в Ню Йорк. През 1970 г. се връща в Йерусалим и започва работа като преподавател в Националната художествена академия, а през следващата година представя и първата си творба в Националната галерия. През това време той все още търси себе си и прави опити в живописта, графиката и пластиката. Но неповторимия си стил той открива малко по-късно – в необичайното използване на различни жанрови елементи – скулптурата той съединява с живописта, а графиката – с триизмерното изкуство. Именно това смесване му позволява да създаде истински шедьоври. Прости, реални обекти, със своеобразни форми и непривично ярка, пленяваща цветова гама, които позволяват в пълна степен да наблюдавщия не само да се наслади на настроението на автора, но и да го придобие.

Сам скулпторът нарича своите работи играчки, пояснявайки, че те не са нищо повече от въплъщение на нереализираните му детски мечти. А ние знаем, че няма нищо по-красиво и усмихнато от която и да е детска мечта.

No Responses to “Веселите скулптури на Израел”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>