Вълшебният свят на играчките

Публикувано от на 06.20.2013 в категория Весело

toyssИма в Лондон необичаен музей. Престъпвайки прага му, вие попадате в детството. В него живеят играчки от всички времена – най-древната е от 1300 г. пр. н. е. – и от всички народи – марионетки от Италия, немски кукли с розови бузки и страховити японски самураи. Само куклите в него наброяват около 8000 хиляди, а всичките експонати надхвърлят 20 000.

За да не се изгуби човек в този приказен свят, изложението е разделено на части.

Колекцията от старинни антикварни фигури е впечатляваща и поразява посетителите с изключително качествена ръчна изработка на експонатите отпреди 200 години. А разнообразието от играчки е огромно – порцеланови, дървени, даже и восъчни.

Истински празник за децата обаче е залата, в която са събрани автоматизираните развлечения – цели километри железопътни релси с влакчета, кимащи забавни клоуни, балерини, танцуващи възхитителни танци.

Армия от войници и стада от дървени коне, огромно количество колички, различни настолни игри – всичко е намерило място в музея.

Специално обаче трябва да се спомене уникалният раздел на експозицията – куклените къщи. Изложени са над 30 такива, най-старата от които е от 17 век. Тези къщи се пазели  в домовете с векове и се предавали в наследство от един собственик на друг. С промяната на стопанина в тях идвала и промяната в интериора на домовете за кукли – тапети, мебели. Притежанието на такава играчка било изключително престижно, струвало доста скъпо и говорело за социалния статус на стопанина.

Винаги обаче в лъжичката с мед се намира да кацне и някоя муха – в експозицията такава роля играе разделът, посветен на детските наказания. И това не е изненадващо – в английските училища в миналото са се използвали почти всички наказания – като се започне от брезови пръчки, мине се през палки и се стигне до колани.

Но въпреки тази горчива нотка, чудният свят оставя у децата чувство на радост и възторг, а у възрастните извиква лека носталгия по отминалите безгрижни години. Но пък за сметка на това намират отговор на въпроса: Къде отлита детството? В Лондон, разбира се 🙂 – в Музея на детството.

 

No Responses to “Вълшебният свят на играчките”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>