Танцуващата къща на Прага, или безкрайният танц на Джинджър и Фред

Публикувано от на 01.22.2014 в категория Весело

Много имена са измислили чехите на тази сграда – и пияния, и стъкления, и танцуващия дом, и Джинджър и Фред.

Fred and Ginger BuildingИначе историята започва в далечната 1945 г., когато по време на бомбардировките над чешката столица е разрушено намиращото се на това място здание – нормално като за последните дни на войната, когато врагът използва всякакви средства, за да обърне хода на събитията. Половин век по-късно чешкият президент, по това време Вацлав Хавел, решил, че няма как да живее в къщата, построена още от дядо му, а до нея да се шири пустош. Не мислил дълго държавният глава, и възложил на чешкия архитект Милунич да направи проект за облагородяването на това пространство. Но както знаете всички планове, които изглеждат категорични, често се налага да бъдат променяни в движение. Застрахователна компания купува мястото и решава да строи дом, но настоява проектът да е дело на именит, модерен и … западен архитект. Така на бял свят се появява архитектурният дует на американеца  Ф. Гери и чеха Милунич. А малко след това се появява рожбата им – красива и екстравагантна сграда на брега на реката.

В действителност идеята е изключително красива – двата дома трябвало да символизират притиснатите един към друг партньори в танцовата двойка Джинджър Роджърс и Фред Астер – ненадминатите майстори на степа. И действително едната къща напомня на джентълмен с цилиндър – това по замисъла на автора е знаменитият танцьор. А вторият, изработен от блестящо стъкло, удивително прилича на изящната, стройна и с тънка талия, летяща във вихъра на танца царица на степа.

Въпреки изключителния замисъл на авторите, местните продължават с лека ирония да наричат творението им с епитети като пиян или в по-добрия случай – танцуващия.

Остава загадка и как се работи в тази странна сграда – вътре има офиси с обща площ над 3000 кв. м. Едно е сигурно – може и да не е лесно, но при всички случаи и е весело.

 

No Responses to “Танцуващата къща на Прага, или безкрайният танц на Джинджър и Фред”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>