Щастливи на работа – да, възможно е! (част 2)

Публикувано от на 12.5.2014 в категория Весело

Продължаваме темата за щастливите и поради това по-продуктивни и креативни служители. Ако си спомняте, тя беше насочена към тийм лидерите, супервайзърите и мениджъри, т.е. хората, които трябва да мотивират, а не само да изискват.

Happy-at-workСъществуват два начина на мислене според Карол Дуек (професор по психология в Станфордския университет) – фиксирано и развиващо се. Хората с фиксирано мислене смятат, че имат вродено, дори статично, ниво на интелигентност и ограничени способности в дадена област. Това значи, че е по-малко вероятно те да се опитват да се учат и самоусъвършенстват. Хората с развиващо се мислене вярват, че ако положат повече усилия, ще могат да напреднат и да се развият. Те са по-склонни да опитат да научат нещо ново и да вземат поука от грешките си, докато го правят. Такива индивиди не се спират пред пречки и имат висока самооценка.

Как това би било полза за един ръководител? В частта с даването на градивна обратна връзка, която не трябва да се пропуска. Това е особено важно за хората с фиксиран начин на мислене, тъй като те се страхуват от грешки и поради тази причина биха предпочели дадена задача да се възложи на някой друг. Накарайте ги да вярват в себе си не само с една позитивна дума, а с цяла реч.

Нивото на позитивизъм в екипа трябва да надвишава това на негативизъм в съотношение поне 3 към 1, т.е. на всяка негативна емоция да отговарят минимум 3 позитивни. Ако членовете на екипа ви си прехвърлят вината за дадена грешка, това никак не говори добре за представянето му. Вашата роля е да внесете баланс и да подчертаете колко важна е екипната работа.

Дайте на хората си известна доза свобода на действие – изборът коя задача искат да свършат за деня; малки решения, които са в състояние да вземат сами; това да използват силните си страни в даден проект и т.н. Това, че ги оставяте да имат право на глас и контрол над нещата ще бъде оценено и ще доведе до желание да покажат по-добри резултати, защото се чувстват комфортно на работа.

Промяната на организационната култура и системата за поощрение в една компания е сложен процес, но защо пък точно вие да не го инициирате, при условие че ще се повиши продуктивността?

No Responses to “Щастливи на работа – да, възможно е! (част 2)”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>