Стъкленото кралство

Публикувано от на 02.13.2014 в категория Весело

Шведското кралство на стъклото – Glasriket – е най-известният занаятчийски център в провинция Смоланд, в който строго тачат вековните традиции. Тук са намерили пристан единадесет стъкларски центъра, включително и световноизвестните Коста Бода и Орефорш, които са уникални със своите традиции и атмосфера.

Това своеобразно кралство отдавна е завоювало огромна популярност сред туристите и тук постоянно се провеждат различни мероприятия с посещение на ателиета и магазини.

glasskПо всяко време на годината тук може да се посетят производствените цехове и да се проследи уникалният процес по превръщането на нажеженото до червено стъкло в невероятни кристални съдове и впечатляващи произведения на изкуството. Всички предмети, издухани ръчно, са уникални и носят знак за качество на съответния производител.

В музеите и в различни експозиции пък са представени нови интригуващи проекти, които отлично съжителстват с зашеметяващите старинни колекции.

В това своеобразно царство на красотата всяка година се провеждат изложби на и представяния на различни шведски творци в тази област, в които участват и художници дизайнери от световна класа.

Ако се сдобиете с паспорт на тази своеобразна държава на красотата – а това е една специална карта, която струва 95 крони, – вие съвсем спокойно ще може да посетите всички работилници и ателиета и да станете част от уникалния процес по създаването на красотата. Този паспорт е валиден за цялата година и включва и широка гама от отстъпки, които може да ползвате при покупката на уникалните предмети. Също така ще може да придобиете и умения по стъклопис, гравиране върху стъкло.

Е, знаете къде се усеща най-добре духът на едно място – в кръчмите му. Като гост на традиционната вечеря Hyttsill ще опитате традиционни блюда, ще вдигнете настроението с пенливи напитки в красиви чаши и ще се усмихнете на песните и танците на това уникално място.

 

No Responses to “Стъкленото кралство”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>