Слънчевият хляб на Елиаз помага при дисбаланс на Манипура чакра

Публикувано от на 09.20.2015 в категория Весело

Какво е „чакра“? Защо е полезно да знаем повече за 7-те чакри и как слънчевият хляб на Елиаз ни помага да преодолеем по естествен път дисбаланса в нашата 3-та чакра? Предстои да разберем!

chakrasДа познаваш собственото си тяло и да умееш да се вслушваш в неговите сигнали е качество, полезно за всеки от нас. Никой не може да ви даде по-добър съвет, отколкото вътрешното ви АЗ. Не случайно последователите на източните религии медитират с часове наред, отдават се на години аскетизъм или се превръщат в отшелници до живот само и само да постигнат по-висока степен на себепознание. Това са пътищата, чрез които древните мъдреци са достигали до вътрешен баланс в 7-те си чакри и са отваряли третото си око.

Когато говорим за чакрите в човешкото тяло, е важно да започнем още от етимологията на тази дума. Знаете ли например, че в превод от санскрит чакра се превежда като колело? Това визуализира идеята, че човешкото тяло е съставено от стотици чакри – малки колелца, които го задвижват, за да функционира то в перфектен синхрон. Тези колелца са енергийни възли, през които протича определена енергия. Могат да се стягат или да се отпускат и това води до баланс или дисбаланс в тялото. 7 са най-важните чакри, през които протича енергията. Всяка от тях отговаря за различен аспект от нашето съществуване, като първите са насочени към физическото ни пребиваване тук, на Земята, а следващите ни извисяват все повече в духовен аспект. За да поддържаме чакрите си в блестящо състояние и хармония е желателно да захранваме всяка от тях с определен вид храна.

Първата чакра се нарича Муладхара т.е. корен. Асоциира се с елемента Земя и червения цвят. Следователно за поддържането на нейното здраве е добре да консумираме основно плодове и зеленчуци с червена кора или обвивка. Центърът на Муладхара се намира в основата на гръбначния стълб и се свързва със стабилността в живота. При дисбаланс в първа чакра често изпадаме в кризи на сигурността или в прекалена алчност за материални придобивки.

Втората чакра е сакралната, намира се в областта на интимните части и се асоциира с емоционалност, привързаност и удоволствие. Нарича се още Свадхиштхана и в превод от санскрит означава “свое собствено място“. Признаци за дисбаланс в тази чакра са проблеми при репродуктивността и сексуалността, страх от обвързване, вина при изпитване на удоволствие. Тъй като цветът на Свадхиштхана е оранжев, за да бъде оптималното здрава, е добре да ядем повече оранжеви плодове и зеленчуци – моркови, тикви, портокали, мандарини, сладки картофи др.

eliazТретата чакра се намира в областта на слънчевия сплит. Нарича се Манипура или ”бляскавият скъпоценен камък”. С нея са свързват чувството ни на жизнерадост и лекота, но тя също така управлява обмяната на веществата в организма и храносмилането. За да поддържаме своята Манипура в оптимално здраве, най-подходящи са храните с нейния цвят – жълт. Тук попадат както плодове и зеленчуци като банани, пъпеши, чушки и други, така и някои пълнозърнести храни. Лимецът е сред семената, които се отразяват най-добре на трета чакра, но може да го приемате и под друга форма. Аз например обожавам слънчевия хляб с лимец на фирма Елиаз – хлебозавод Горубляне. Понеже Манипура е чакра, която освен всичко се свързва с огъня, е добре да се консумират храни, които освобождават постепенна енергия. Хлябът е именно такава храна, чрез която да укрепите своята  Манипура и целия си организъм. Освен слънчевия хляб с лимец препоръчвам ви да опитате също хляба Просеник на хлебозавод Елиаз, заради наличието на полезното ленено и други семена в състава му.

Следва Анахата, сърдечната чакра. Намира се в областта на гръдния кош и изпълнява ролята на своеобразен център между телесните и духовни чакри. Известна е също като чакра на любовта, която подобно на въздухът може да проникне навсякъде. Цветовете на Анахата са два – зелени розов, така че тук освен към зелени зеленчуци може да се ориентирате и към някои по-чисти меса.

Вишшуда е първата по-духовна чакра. С нея се свързват вибрациите във Вселената и звука. В превод означава “чист”, а цветът й е тюркоазен. Препоръчителните храни тук са по-малко – плодове и зеленчуци в лилав цвят. Ако искате да изчистите тялото си и да уравновесите своята Вишшуда обаче, ориентирайте се към комбинация от диета и медитация.

ThirdEyeАджна чакра е известна още като трето око. Тя се намира зад областта на физическите ни очи и се свързва със сънищата, както и с умението ни да фантазираме и визуализираме. Нейният цвят е индиго и е свързван с хипофизата и епифизата. Тук няма храни, които да ви помогнат, защото говорим за спиритуалната, а не за физическата страна на нашето пребиваване.

Последната, седма чакра е Сахасрара. Разположена е над главата, но за да се активизира, трябва всички останали чакри да са в равновесие. Малцина достигат до подобно състояние, което ни приближава до божественото начало. Сахасрара се изобразява най-често в лилаво, но цветът й всъщност е бял. Обединява всички останали чакри така, както бялото обединява останалите цветове.

За финал ще ви кажа, че тялото ни е една сложна система, която вибрира на честотата на Вселената. Чрез храната можем да въздействаме основно на първите си четири чакри, но цялостната ни хармония е нещо, което изиска допълнителни усилия. Вслушвайте се в сигналите на собственото си АЗ и не ги подминавайте с лека ръка. Само така ще достигнете състояние на вътрешен мир и хармония.

No Responses to “Слънчевият хляб на Елиаз помага при дисбаланс на Манипура чакра”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>