Приказка от лед и сняг

Публикувано от на 03.5.2014 в категория Весело

iceПрез 1950 г. гимназистите от едно от средните училища на японския град Сапоро измайсторили в парка Одори шест фигури на животни, направени от лед и сняг. Снежните фигури толкова много се харесали на съгражданите им, че събитието се превърнало в традиция, която се пази и до днес. А след 1872 г., след Зимните олимпийски игри, проведени в града, снежният празник става известен в цял свят.

През 1974 г. е решено в рамките на фестивала да се проведе международен конкурс за ледена скулптура и в него взели участие представители на различни страни – даже и на такива, в които никога не са виждали истински снеговалеж.

Първоначално големи дървени рамки се запълват със огромно количество сняг и когато той се втвърди, скулпторите започват да създават своите бели шедьоври. Размерите на фигурите могат да достигнат до 25 метра широчина и 15 метра дължина.

Първата гигантска композиция е направена още през 1955 г. и е дело на японски войници от близката военна база.

Фестивалът на снежните фигура се провежда едновременно на три места в града – в парка Одори, на стадиона Цуноме и на улица Сусукино, която е главната артерия на нощния живот в града.

Герои от анимационни филми и мюзикли, дворци и динозаври – повече от 300 по-малки и дузина гигантски статуи с оригинална подсветка бяха представени на последното мероприятие. А покрай тях се провеждат концерти и спектакли, чийто главен декор са красивите белоснежни фигури.

За седмица Сапоро се превръща във фантастичен град. А за да видят това чудо и да му се  порадват, се стичат над 2 милиона туристи от цял свят.

 

No Responses to “Приказка от лед и сняг”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>