Незабравима разходка през есента в Банско

Публикувано от на 10.9.2015 в категория Весело

В предния си пост ви споменах, че есента е перфектно време за разходки и уикенди извън града, нали? Е, съвсем наскоро с няколко мои приятели си направимхме екскурзия до един от най-големите зимни курорти в България – Банско. Преди да започнем пътуването си обаче трябваше да се подготвим. Разгледахме няколко туристически сайта на хотели в Банско, в които знаехме, че се предлагат много добри пакети, и се оказа, че разнообразието от луксозни хотели в този зимен курорт е наистина голямо. Изборът ни в каталога на резервация.ком не беше никак лесен… Насочихме се към хотели, чиито цени попадат в средния ценови сегмент спрямо по-луксозните такива. Проучихме няколко хотела, какви екстри и развлечения предлагат. Отбелязахме си няколко от тях и тръгнахме на пъти още на следващия ден. Стегнахме багажа и се приготвихме за вълнуваща разходка из град Банско.

Още рано сутринта потеглихме по маршрута София – Банско. Пътуването с автомобил ни отне около 2 часа и половина. След пристигането ни обиколихме няколко от набелязаните хотели в Банско, преди да изберем  къде да се настаним. Многообразието е голямо, но нашият поглед се спря върху Свети Иван Рилски Ски & Спа Хотел – Банско. Още с настаняването си бяхме любезно обслужени от персонала. Хотелът пък се оказа в типично алпийски архитектурен стил. Свети Иван Рилски Ски & Спа Хотел – Банско се оказа истински рай за нас, търсещите уют и спокойствие! Хотелските стаи бяха много просторни, хубави и уютни. Всяка от тях разполагаше с плазмен телевизор и достъп до безжичен интернет. Впечатлихме се от изобилието от екстри, които се предлагат в комплекса.

За обяд останахме в ресторанта на хотела, който ни предложи богато обедно меню и разнообразни вкусни ястия. Веднага щом се наобядвахме, се запътихме към историческия музей, част от музейния комплекс на Банско и сред най-значимите културно-исторически забележителности на града. Следващата отправна точка, която посетихме, беше къщата музей на поета Никола Вапцаров, в която той е прекарал детството си. В нея видяхме пресъздаден битът на семейството му, както и изложени копия от първите ръкописи и публикации на стиховете на българския поет.

Денят мина сякаш неусетно и вечерта решихме да идем на механата в комплекса. Тази, която избрахме, се оказа направена като истинска битова механа с добре заредени първокласни вина, а сервитьорът ни покани да си изберем някое от отлежалите вина. Така в сладки приказки и на чаша руйно червено вино, времето отминаваше сякаш неусетно.

Банско 2

На следващия ден обиколката ни из града продължи. Сутринта, след като закусихме в хотела, се запътихме към следващата забележителност на града. Това бе Веляновата къща, останала като образец на архитектурата. В нея са запазени оригинални дърворезби и стенописи на зограф Вегнян Огнев. Тази постройка е сред културните паметници с национално значение в България. Развълнувани от историята, разказана ни за Веляновата къща,  решихме да посетим и църквата „Света Троица“. От надписа на нея научихме, че е построена от Димитър Доюв  през 1835 г. В непосредствена близост видяхме и построена 30-метрова часовникова кула-камбанария.

Дълго се разхождаме из града, затова накрая решихме да хапнем в някоя близка механа. Потърсихме на карта в интернет и се оказа се, че механа Ловна Среща е най-близкото до нас заведение в Банско. Вкусихме от авторските специалитети и традиционните български вина на механата, в която пък се насладихме на уютна и приятна обстановка. Настроението ни се приповдигна още повече!

За финал на нашата екскурзия се изкачихме с лифт нагоре по планината и пред очите ни се откриха невероятно красиви пейзажи. Останахме там известно време, за да се полюбуваме на единствената по рода си Пирин планина!

Потеглихме обратно за София на следващия ден още рано-рано сутринта, макар на никого от нас да не му се тръгваше. За мен това бе прекрасна разходка, изпъстрена с незабравими моменти. С удоволствие бих посетила отново Банско – този невероятен планински курорт.

No Responses to “Незабравима разходка през есента в Банско”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>