Нещо като коледна елха

Публикувано от на 08.1.2013 в категория Весело

Великден е главният християнски празник и с него са свързани много различни обичаи. Спор няма обаче, че най-голямо значение на този ден се отдава на яйцата – като символ на плодородието и зараждащия се нов живот. Навремето ги боядисвали само в червено, тъй като се смятало, че този цвят има защитни сили. В наше време техниката на украсата им е достигнала такива висоти, че даже има и специален музей, в който са изложени истински произведения на изкуството.

Да, зародишът е главният, но не и единственият пасхален символ.

Дърво, украсено с над 10 000 яйца, също заслужава внимание, не мислите ли!? Тази необичайна и предизвикваща истинска радост гледка се намира в немския град Заалфелд. Собственик на това иначе ябълкова фиданка е съвсем обикновен пенсионер на име Фолкер Крафт. Той разказва, че за първи път вижда подобна гледка в детството си, тя се запечатва в съзнанието му и решава, че един ден той също ще сътвори нещо толкова красиво.

Velikden

Момчето пораснало, оженило се, но детската му мечта не го оставила на мира. Така през 1965 година Фолкер украсява първото си пасхално дърво – с едва 18 боядисани черупки. Само че детските мечти никога не са толкова скромни. Немският пенсионер, като пощальона от Франция, построил необичаен каменен дворец, и инспектора от Индия, създал уникална градина, направил така, че детските му копнежи да се превърнат в истинска забележителност на Заалфелд. Ябълковото дръвче растяло, а Крафт с всяка изминала година увеличавал броя на украсителните елементи. Увлечението му от лично станало страст на цялото семейство – жена, деца, внуци. Всички заедно събирали яйчени черупки, рисували ги и украсявали с тях дървото. Така стигнали до изумителната цифра – 10 000. И до изключително красива гледка, която радва окото.

Идеята била простичка – да привлекат на Великден много туристи в родния си град и да им дадат усещането за празник и магия. Е, успели са! 🙂

No Responses to “Нещо като коледна елха”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>