Не минавайте наблизо! :)

Публикувано от на 02.26.2014 в категория Весело

nablizoАко се разхождате по улиците на старинния полски град Вроцлав, вие трябва да се оглеждате внимателно не само настрани, но и под краката си. Именно тук, в историческата столица на Долна Силезия, редом до хората живеят и малки човечета – гномове.

Червените човечета, както ги наричат поляците, живеели по тези места от незапомнени времена. Говори се, че преминавайки през града по някакви си свои дела, толкова им се харесало в Силезия, че решили да се установят трайно.

Но по улиците на града започнали да се виждат чак през 2004 г. Твърди се – след успешни преговори на местните власти със Съвета на старейшините на малките човечета. 🙂 Градската администрация се ангажирала да открие Музей на гномовете като благодарност за заслугите им към Вроцлав. Те пък от своя страна обещали нощно време да излизат по улиците за изпълнение на важни мисии, а през деня да застиват като статуи и да позират за туристите.

Ето това е невероятната приказна история за появяването по вроцлавските улици на малките мъже с шапки. А реалната история ни отвежда в 80-те години на миналия век – смутно за страната време.

През 1981 г. в града се ражда опозиционното движение Оранжева алтернатива. Лидерите му решават да се борят с комунистическия режим по много странен начин – провеждайки акции, осмиващи властта. Така се появили веселите човечетата с оранжеви калпаци и  надписите: Без гномовете няма свобода.

Времената се изменили, режимът – също. Но веселите бронзови фигурки останали. Те са буквално навсякъде – охраняват кметството, просят милостиня пред църквата, апетитно дъвчат кнедли, разхождат се по моста, разглеждат паметници, гледат телевизия. Всеки от тях си има име. А колко точно са, никой не знае. Пък и броят им постоянно се увеличава.

Така че, ако се разхождате по улиците на този красив полски град, много внимавайте – да не настъпите някое малко човече.

 

No Responses to “Не минавайте наблизо! :)”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>