Настроението на шефа диктува нашето

Публикувано от на 11.27.2014 в категория Весело

Handsome business leaderКогато шефът се усмихва, вие също. Хващали ли сте се в такова състояние? Тази релация може да се дължи на това, че мозъкът ви се чувства длъжен да реагира така. Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего са открили, че хората с по-ниска позиция имитират усмивката на тези с по-висока.

Има и един друг момент – хората, които считат себе си за влиятелни, са по-склонни да отвръщат на усмивките на индивиди с по-нисък статус, но не и на такива с по-висок.

Участниците, чиито изражения на лицето са изследвани, несъзнателно движат лицевите си мускули за части от секундата, докато им се показват видеоклипове с хора от различни социални статуси. Те имитират израженията на тези, за които им е казано, че са с по-висок социален статус повече, отколкото на такива с по-нисък.

Това е нещо, което идва по естествен начин и за което не се замисляме. То просто е заложено, вродено дори. Ако трябваше да се замисляме за всяка една наша реакция, щяхме да си усложним живота прекалено много. Мозъкът ни нямаше да издържи на такова напрежение.

Изводи могат да се направят и за връзката между шефове, служители и езика на тялото. Например когато шефът ви стои изправен, идеята, която представя, изглежда по-обещаваща, защото в тази поза той излъчва власт. Но частта с усмихването, колкото и приятна да изглежда, може да предизвика обратен резултат. Усмивките не на място могат да те лишат от авторитет. Когато лоши новини се съобщават с усмивка на лицето, това може да подейства объркващо за човека, който ги получава.

Като цяло може би хората все още не се замислят доколко важен е езикът на тялото на работното място. Той може както да облекчи дадена ситуация, така и да я утежни.

No Responses to “Настроението на шефа диктува нашето”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>