Най-дългата пейка в света

Публикувано от на 06.5.2014 в категория Весело

Ако сте решили да посетите Барселона, има едно място, което не бива да пропуснете при никакви обстоятелства – обезателно намерете време да се разходите в знаменития парк Гюел – именно в него се намира потресаващата въображението вълниста паркова пейка, която обрамчва главния площад тераса.

peikaОтначало тя била кръстена в чест на Жозеф Мария Жужуля – ученик на великия Гауди, архитектът, който е направил облицовката на тази интересна забележителност. Днес обаче просто и описателно я наричат най-дългата пейка в света.

Дължината обаче съвсем не е единственото и главното нейно достойнство. По цялата си дължина пейката на Жужуля е покрита с удивителна керамична мозайка, на която може да се възхищаващ безкрайно.

Особено интересно е изображението на дракона, което е в самото й начало. Говори се, че за облицовката й се използвани толкова много керамични фрагменти, че работниците ги събирали из цяла Барселона месеци наред. Самият парк е строен от 1900 до 1914 г., но чак на последния етап дошла тази чудесна идея.

Между другото тази забележителност е интересна и с още нещо – счита се, че при нея за първи път в света е използвана техниката на колажа, разбира се, когато са я проектирали, такава дума дори не е съществувала.

Посещението на този красив парк и огледът на знаменитата пейка се явяват задължителен пункт на всички екскурзионни маршрути в Барселона. Впрочем да се полюбува човек на това забележително творение, може съвсем безплатно – вход за парка няма. Така че, ако ветровете на съдбата ви отвеят в тази посока – не го пропускайте и вие. Все пак това е единственото място в света, на което може да седите с някого на една пейка и никога да не сте го виждал. 🙂

 

No Responses to “Най-дългата пейка в света”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>