Музеят на слънцето в Рига

Публикувано от на 12.31.2013 в категория Весело

muzeiНа един от главните площади в Рига има място, където свети не едно, а цели четиристотин слънца. Точно толкова изображения на светилото е събрала Ивета Гражуле – стопанка и майка на уникалния музей.

А историята започва преди дванадесет години, когато при пътешествието си из Португалия Ивета придобива първото си и най-малко слънчице. От този момент нататък в колекцията й се появяват пана и стенни декорации, часовници и очила, картини и дори ключове, изработени с тази форма. Всички тези предмети са пропътували хиляди километри и са пристигнали от различни земни кътчета.

По думите на инициаторката и създателката на този проект идеята й е била да покаже колко много се различават визията и изображението на това небесно светило при различните народи – например в Индонезия го рисуват като котка с намордник, в Америка – с лукав поглед, а на Майорка – незнайно защо – то е много тъжно. В музея могат да се видят и весели, и магически, и загадъчни, пеещи, дори еротични слънца.

В експозицията има тематични експонати от 44 страни. При това колекцията постоянно се обогатява с нови и нови. Гаджуле непрекъснато получава колети с подаръци от туристи, които са били гости на това слънчево място и не са намерили там своята светлинка.

Да, и местните латвийски художници са се запалили по темата – и как иначе, тя заема централно място и във фолклора на Латвия.

В това светло и удивително позитивно кътче можете да създадете и свой собствен модел – на всички посетители се дава бяла гипсова фигурка, която трябва да украсят с акрилни боички според своите виждания, а и възможности. Така че всички си тръгват не само с топли и приятни спомени, заредени с добро настроение, но и с лична звезда – най-усмихнатата, най-галещата, най-животворната.

 

 

 

No Responses to “Музеят на слънцето в Рига”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>