Любимият празник на малката държава

Публикувано от на 01.29.2014 в категория Весело

Животът в Люксембург си има своето най-ярко и запомнящо се събитие и това е фестивалът  Fuesend. Местните жители започват да го празнуват преди повече от век, тогава те измислили седмичното феерично веселие преди Великите пости. По време на карнавала княжеството се превръща в приказка, а жителите му в херцози и херцогини, феи, принцове и вълшебници.

През тези дни цялата страна се преобразява – превръща се в кръг от удивителни тоалети и разноцветни декорации. Жителите чакат тази веселба с много по-голямо нетърпение, отколкото Коледа.

Fuesend няма фиксирана дата, но по правило започва точно шест седмици преди Великден и като цяло протича в рамките на месец февруари. Както стана ясно, карнавалът продължава една седмица, като най-невероятните неща се случват в неделя, понеделник и вторник.

През тези дни в Люксембург се появяват огромно количество туристи, които естествено жадуват да се включат във веселието. За целта могат да си купят всичко необходимо от местните магазини, а по-ентусиазираните – и да си го изработят сами.

Местните жители в по-голямата си част шият костюмите си сами, не забравяйки и за децата си – защото те също обожават тези дни. Те имат собствен празник- Kannerfuesbals, където могат да се участват в различни състезания и конкурси и да се насладят на различни театрални и музикални изпълнения.

През тази седмица се провеждат огромно количество конкурси, акции. По улиците се изявяват куклени театри, раздават се сладкиши. Покрай това може да участвате в различни паради, шоу програми, да потанцувате на уличните дискотеки. Обезателно трябва да посетите фойерверките с пуканки и бонбони, които задължително трябва да бъдат уловени с чадъри. Всичко наоколо се преобразява – летят топки, серпатнити и конфети.

И още една интересна традиция има люксембургският фестивал – бисквитки “неясни мисли”, с тях черпят всеки посетител на празника. А колко неясни ще станат мислите ви след консумацията на фестивалните бисквитки, може да разберете само по един начин – като гостувате на  Fuesend. Февруари вече е на прага ни – и сега е моментът.

No Responses to “Любимият празник на малката държава”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>