Карнавалът във Виареджо – февруарският празник на малкото градче

Публикувано от на 03.18.2014 в категория Весело

viarezziНай-яркият и весел, пищен и ефектен – не по-малко известен от венецианския и безусловно най-интересният – това е фестивалът във Виареджо.

Изненадата  на веселбата е платформата с гигантски кукли, изработени от папие-маше. Осем от най-добрите художници в града ги създават в продължение на цяла година – така че всяка кукла с пълно право може да се приеме като произведение на изкуството.

Представете един тон папие-маше, около четиристотин килограма боя – именно толкова отиват за направата само на една количка. И не е удивително – височината й е над 25 метра. А за да бъде вдигната от земята, са нужни усилията на 30 души.

В карнавалното шествие участва на практика цялото градско население. Гражданите управляват каруците с огромните кукли, изобразяващи герои от комедия дел арте, а много често и известни в Италия политици, деятели на културата, спортисти се преобличат в ярки маскарадни костюми.

Всичко започнало в една февруарска вечер през 1873 г. в едно от местните кафенета. В очакване на Заговезни на неколцина млади аристократи им хрумнала идеята да отбележат празника с весел карнавал, на който да участват украсени платформи. Речено – сторено. От този момент нататък всяка година във Виареджо преминават впечатляващи с размаха си  помпозни и великолепни шествия. През годините техниката за обработка на хартията измества дървото, корабните майстори, създавали каруците векове назад, отстъпват място на майсторите на папие-машето. Неизменни остават само атмосферата на празника, смехът и веселието.

За две седмици карнавалът превръща малкото италианско градче в бълбукащ от песни, танци и веселие поток, който улавя и понася всеки, който попадне на пътя му. 🙂

No Responses to “Карнавалът във Виареджо – февруарският празник на малкото градче”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>