Какво знаем и не знаем за миещото мече?

Публикувано от на 11.17.2015 в категория Весело

Преди няколко дни гледах документален филм, посветен на миещите мечета или еноти, както също са известни. На английски език името им е raccoon и затова у нас се назовават и така понякога.

Откровено ви казвам, че останах изумена от нещата, които научих за тези животинки. Ще ви посоча по спомен някои от най-любопитните факти. Дано ви е интересно 🙂

  1. raccoon3Миещите мечета са много интелигенти! Една американка-учен разказваше, че е в продължение на няколко години е сравнявала поведението и уменията на миещи мечата, които живеят в града и в дивата природа. “Градските” били много по-умни и с различни умения, сред които например е отварянето на кофите за боклук.
  2. Миещите мечета са много гъвкави и предимно нощни животни. Можете да ги видите и през деня, но по принцип са по-активни нощем. В предаването, което гледах, показаха запис от видео камера, инсталирана в близост до къща на американско семейство. Нощем се виждаха кадри на поне 4-5 миещи мечета, които обикалят къщата и търсят храна. Семейството обаче нямаше идея за нощните си посетители, докато не видя записа! Забелязах също колко са гъвкави енотите! Подобно на котки, могат да минават през супер малки процепи и цепнатини. Цялата им костна структура се свива и издължава по нетипичен начин, позволявайки им да се мушкат през нереално малки дупки.
  3. Разпространени са чак в Япония, заради анимационен филм! Много любопитно наистина… През 20-те или 30-те години било, когато в Япония станал много популярен някакъв анимационен филм с главна роля на миещо мече в него. Децата започнали да искат от родителите си такъв домашен любимец и някои от тях го получили чаааак от далечна Америка. Както често се случва в живота обаче, домашният любимец в един момент се озовавал на улицата. Тъй като тези животинчета са изключително адаптивни, те лесно се приспособили към климата в Япония и днес са разпространени на територията на почти цялата страна.
  4. Миещите мечета са много сръчни животинки. За тях казват, че имат 5 ръце! Не само 2-те ми реални ръце и 2 крака, но и устата им, която е също толкова полезна, стане ли дума за храна. Между другото енотите ядат (почти) всичко – гръбначни и безгръбначни животни, растения или каквото намерят.

Миещите мечета до такава степен са влезли в живота на хората по света и толкова ни изумяват със способностите си, че образът им е вдъхновили различни персонажи от разни кино продукции. Сещам се например, че Учителят Шифу в Кунг-Фу Пада е миещо мече. Рокет (или Ракета) в Пазителите на Галактиката също е модифицирано миещо мече и според мен е най-добрият от Пазителите. Вие сещате ли се за още примери?

No Responses to “Какво знаем и не знаем за миещото мече?”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>