Какво да си изработим от глина?

Публикувано от на 06.11.2014 в категория Весело

Докато се разхождах един следобед  из центъра се натъкнах на едно малко магазинче за ръчно изработени бижута и различни дреболии. Бяха направени от глина. Излизайки от магазина ми хрумна, че и аз мога да се пробвам да си измайсторя нещо такова и в къщи.

Отидох до една книжарница и се снабдих с нужните ми за целта глина, бои и някои инструменти за обработка.  Търсейки информация из нета открих, че има няколко вида глина, която може да се обработва.

Едната е натуралната глина. Тя е по-трудна за обработка, тъй като има специфика за изпичането на изделията от нея. Подходяща е за изработката на различни съдове. Изпичането им обаче е препоръчително да става в големи керамични пещи. Може и в къщи, в готварската печка, но тук риска да се напукат изделията е много голям.
Има и DAS глина. С нея е по-лесно да се работи. Продава се почти навсякъде и изсъхва на въздух. Съхранява се удобно във фолио, което позволява да се запази неизползваната част от нея. Недостатъкът  обаче е, че е почти невъзможно да се слепят отделни елементи.

Полимерната глина се оказа най-подходящата за моето ново начинание. Тя е най- добра за изработването на бижута и също изсъхва на въздух, а при изпичане не се напуква. Освен това е доста приятна и удобна за работа.

Аз си направих един моливник във формата на сърце, оцветих го с разнообразни цветове и го налепих с  черупки от миди и малки речни камъчета. Моливникът се получи  доста интересен, защото по него се виждат моите пръстови отпечатъци, които не успях да прикрия с бои.

No Responses to “Какво да си изработим от глина?”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>