Истории и поуки

Публикувано от на 10.28.2014 в категория Весело

Забелязвали ли сте как някои истории се повтарят в различните митологии? Слънцето е почитано във всяко крайче на света, а от тъмнината хората винаги са се страхували. Същевременно любовта винаги е спрягана за най-висшата сила, а семейството за най-святото тайнство. Ако се замислим малко повече и по-надълбоко, със сигурност можем да се сетим за стотици прилики между вярванията на хората в различни краища на света.

Днес обаче искам да ви задам следния въпрос: Взимате ли си поуки от историите на хората, преданиятa и легендите, за които чуваме.

icarusЗамисляли ли сте са поуката от историята на Дедал и Икар. Икар бил гениален, умен и невероятен изобретател. Когато направил крила за себе си и сина си, за да могат да избягат от о. Крит и цар Минос. на Икар  толкова му харесало да лети, че се приближил прекалено много до слънцето, крилете му се повредили, а той паднал и се удавил. Каква е поуката? Може би да не се лакомим от многото, а да се задоволяваме с това, което имаме?

Знаете и за великия войн Ахил и негова пета нали? Ахилесовата пета, която била единственото му слабо място и заради която го застигнал трагичен край. Каква е поуката от неговата история? Че всеки от нас си има слабо място? Или нещо съвсем друго?

Това са само два примера, които са много известни. Има още много други, на които може никога да не попадна. Приканвам ви обаче да се замисляте малко по-често върху познатите ни и непознати истории и техните поуки. Те са наистина ценни, стига да знаем как да ги тълкуваме.

No Responses to “Истории и поуки”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>