И все пак изворът на вечната младост съществува

Публикувано от на 10.29.2013 в категория Весело

mladostРазкрита е тайната на вечната младост – вековната мечта на човечеството! Спомнете си за редица приказки, митове и легенди, в които се споменава тази тема – за подмладяващата ябълка, за която застаряващият цар изпраща своите синове, или за ваната с кипящо мляко, която трябва да върне младежкия вид. За легендарни източници, които възстановяват здравето и заличават следите от възрастта, споменават и Херодот, и Александър Велики. Мечтата, да се изкъпеш в някакъв вълшебен извор или да пиеш от него и изведнъж да станеш отново млад и здрав, е намерила своето отражение не само в литературата, но и в скулптурата. В немския град  Бад Гарцбург има даже фонтан, който се казва The Fountain of Youthfulness, или Фонтанът на младостта.

Оригиналното съоръжение, направено от гранит и бронз, е дело на скулптора Йохан Мюле. Но защо точно тук, в това немско градче!? Ами причината са целебните термални източници. Тук те са точно седем. Именно това накарало местните хора да се замислят и да си кажат: а защо да не създадем още един – ръкотворен.

Три години жителите на Бад Гарцбург събирали средства. И въпреки че населението на града наброява едва 22 000 души, успели да съберат 200 000 евро.

Така на градския площад се появява много необичаен фонтан – символ на живителните източници на термалния курорт. И естествено веднага се превръща в любимо място за отдих и развлечение не само на местните хора, но и на гостите на курорта. И нищо чудно – веселящите и смеещи се като деца бронзови бабички и дядовци повдигат настроението на всички наоколо. А усмивката, както знаем, удължава живота. Така че, май без особени и съзнателни усилия, авторите на това оригинално място са намерили рецептата за здраво и красиво дълголетие – нещо над което философи и алхимици си блъскат умовете от древни времена. 🙂

 

 

No Responses to “И все пак изворът на вечната младост съществува”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>