Хотел от боклук

Публикувано от на 10.4.2013 в категория Весело

hotelДнешната история вероятно ще ви напомни в някаква степен за българската приказка “Сливи за смет”, сигурно ще ви поусмихне малко, но още по-сигурно ще ви накара и да се замислите за това, как живеем. Е, винаги е по-добре, когато важните цивилизационни въпроси се поставят талантливо, с усмивка и с леко намигване.

Кое според вас е най-подходящото място на боклука, оставен по плажовете от туристите? Този въпрос стои в дневния ред на администрациите на всички курортни селища. Оригинално решение на проблема е дава немският художник Ханс Юрген Шулт – през лятото на 2010-а година той построил в столицата на Италия истински хотел от… боклуци –  Corona Save The Beach.

Хотелът не е просто художествена инсталация, която цели да обърне внимание на хората какви вреди нанасят на морското крайбрежие, но в него може и да се живее. Тук има пет двойни стаи, напълно липсват обаче каквито и да е удобствата – няма вода, няма канализация, няма електричество. И последното никак не е случайно. По думите на Шулт този минихотел трябва да накара хората да се замислят какво може да се случи с цивилизацията, ако не се научим да отделяме по-голямо внимание и грижа за планетата. Авторът определя нашата епоха като век за произвеждане на отпадъци и предрича, че ако продължаваме така, в едно не много далечно бъдеще ще се окажем в центъра на огромно бунище.

С откриването на хотела става факт и сайта му – в него можете не само да си резервирате място, но и да съобщите за случаи на замърсяване на плажовете.

Първият клиент на хотела е бившият модел Хелена Кристенсен. А екологичният шедьовър на немския художник активист съвсем не остава самотен – през 2011 година негов брат близнак се появява и в Мадрид.

No Responses to “Хотел от боклук”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>