Фестивалът на зелената лудост :)

Публикувано от на 08.30.2013 в категория Весело

patrickКакто обичат да се шегуват ирландците, ако в анкета на въпрос за любимия ви цвят отбележите зелен, то на питането за любим празник просто сте длъжен да отговорите “Денят на свети Патрик”. Ярък фестивал, който по своите мащаби и екстравагантност не отстъпва дори на карнавал в Рио де Жанейро.

На 17 март улиците на Дъблин, както и на други градове в Ирландия, се превръщат в сюрреалистична картина, нарисувана изключително със зелени бои. Пристрастието към точно този цвят се обяснява с това, че официален символ на тържеството са листата от детелина. Ако се вярва на една от многото легенди, именно с помощта на трилистния вариант на това цвете светията, патрон на тържеството, успява да обясни на хората значението и същността на Светата Троица. Между другото това съвсем не е единственото обяснение на този шумен и весел пролетен ден.

Но така или иначе ирландците съвсем не се опитват да си обяснят произхода на това ярко веселие. За тях просто това е един прекрасен повод да дадат воля на емоциите и радостта си. Танцуват, пеят, веселят се на пълни обороти. В програмата има представления на улични театри, традиционната игра Treasure Hunt, участниците в който търсят трескаво съкровище.

Шест дни и нощи продължава неудържимата шумотевица. Над един милион души вземат участие в това лудо празненство. А то завършва с официален парад – в трикилометрово шествие всички желаещи, облечени в доволно смели и екстравагантни костюми, крачат бодро под съпровода на оркестри от различни краища на света и артистичните изпълнения на театрални групи.

Финалната точка се поставя след залеза на слънцето – когато нощното небе над Дъблин се озарява от великолепна заря. Познайте кой цвят преобладава в салютите! 🙂

 

No Responses to “Фестивалът на зелената лудост :)”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>