Фестивалът на лалетата в Морж – пролетна симфония на фона на планината

Публикувано от на 12.6.2013 в категория Весело

От четиридесет години насам всяка пролет на приказния фон на прекрасното Женевско езеро и красиви планини се разстила истински цветен килим. В малкото швейцарско градче Морж започва Фестивалът на лалетата.

laletaКолоритната феерия се провежда в Парка на независимостта. Тридесет хиляди кв. м зелени тревни площи оживяват от краските на първите пролетни цветя. В самото начало на април първи приветстват възкръсването на природата след дългата зима нарцисите, зюмбюлите и минзухарите. А малко по-късно компания започват да им правят и лалетата. Именно тях местните жители считат за символ на започващия отново живот и на един от най-красивите годишни сезони.

Всяка година за това важно за града събитие градинарите засаждат стотици хиляди луковици. Повече от 300 сорта, някои от които имат столетна история, влизат помежду си в истинско съревнование по красота, оригиналност и елегантност.

Какви ли представители на този вид няма тук – лилиевидни и с традиционна форма, пъстри и едноцветни. Бели и черни, червени, жълти, розови, виолетови и даже … зелени.

Почти половин месец продължава този празник на красотата. Истинска симфония, в която солисти, разбира се, са лалетата, но достоен съпровод им правят талантливите изпълнения на известни музиканти и различни развлекателни мероприятия.

Съществува предание, че в зародиша на жълтото лале някога било скрито щастието. Но тъй като то никога не се разтваряло напълно, никой не можел да достигне до него. Едва когато към цветето се завтекло дете с радостна и искрена усмивка, цветът се разтворил.

Може би затова и до ден-днешен се счита, че тези представители на флората са в състояние да ни донесат щастие. Е, ако не това – то със сигурност ще ни заредят поне с добро настроение.

Пробвайте – и мястото, и времето са ви известни. 🙂

 

No Responses to “Фестивалът на лалетата в Морж – пролетна симфония на фона на планината”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>