Фестивалът на цветята в Сан Ремо

Публикувано от на 03.12.2014 в категория Весело

Ако сте чували името на града, който е домакин на веселото събитие, за което ще пиша днес, само по повод на световноизвестния музикален фестивал, който се провежда всяка година там, вече е време да се запознаете и с едно друго не по-малко впечатляващо мероприятие. Всяка година, в последната неделя на март, в популярния италиански курорт се събират хиляди туристи за красивия и фантастичен празник Sanremoinfiore.

cvetqМекият климат на Лигурия създава идеалния условия за развитието на цветопроизводството в региона. Даже и през зимните месеци на годината Цветната Ривиера, както наричат Лигурия, прави впечатление с прекрасните си цъфтящи градини.

Разбира се, особено внимание на цветята се обръща по време на Sanremoinfiore.

Традицията да се украсяват със свежи цветя каруците се заражда още през 1904 г. Тогава феерическото шествие се наричало Festa della Dea Flora и било посветено на богинята на цветята Флора. Карети, екипажи и каруци, украсени със свежи представители на флората, гордо преминавали по улиците на града. Гражданите дълго и внимателно обмисляли как ще изглеждат техните шедьоври, желаейки да надминат по оригиналност и красота останалите участници в парада. До 1966 г. събитието се провеждало ежегодно, след което идва едно четиринайсетгодишно прекъсване. За да се възроди през 1980 г. – не само с ново име, но и с нови традиции.

Днес той е последният акорд в тридневен празник на музиката, конкурси, разнообразни събития и всеобщо оживление от предвкусването на най-очакваното събитие на годината. А подготовката за фееричното шествие продължава няколко месеца, иначе за създаването на цветното чудо на участниците е необходима само една нощ. Композициите всяка година са съобразени с конкретна тема, избрана от организаторите на събитието. През 2010-а темата беше Известните изпълнители на песенния конкурс Сан Ремо, През 2007-а улиците на града посрещаха най-известните герои от комиксите, през 2008-а – символите на пекинската олимпиада. При това много често редом до двойниците на каручките се возят и самите оригинали. Е,това вече си е двоен повод за добро настроение и широки усмивки.

 

No Responses to “Фестивалът на цветята в Сан Ремо”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>