Детски свят

Публикувано от на 09.13.2013 в категория Весело

musemВ Средния Запад, в Илинойс, се намира най-големият в света детски музей – The Children’s Museum of  Indianapolis.

Музеят е основан в далечната 1925 година и дължи появата си на Мария Сюард Кери – собсвеничка но компания за производство на стъкло. Тя била вдъхновена от подобно изложение в Бруклин и решила да започне кампания по създаването на подобно и в родния си град. Получавайки подкрепата на местни обществени лидери и организации, Кери успява да финализира замисъла си само за една година. Тя става и първият президент на музея.

Днес експозицията се помещава в голяма пететажна сграда, а общата площ на залите е 44 000 кв. м, на които са разположени общо 120-те хиляди експоната. Колекцията се дели на три основни раздела – американска, световна култура и естественонаучна.

Наред с тези тематични звена обаче в музея има и съвършено уникални експонати. Един от тях е действаща въртележка. Това е старинно съоръжение е радвало децата в лунапарк от 1917 до 1956 г., когато механизмът се развалил. През 1966 г. Children’s Museum of  Indianapolis се заема с реставрацията, която продължила доста дълго – цели 11 години. Но си е струвало – днес едно зад друго се въртят 42 животни и отново радват малчуганите, но вече в рамките на изложението.

Друго място, пред което най-много се застояват малките посетители, е удивителната стъклена кула. Произведение на Дейл Чихул, инсталацията с височина 13 метра е направена от 3200 фрагмента от разноцветно стъкло – червено, синьо, жълто и кобалтово.

Кое дете не обича влакове!? А тук могат да видят истински локомотив от 1868 г. – тогава той бил най-големият паровоз, дължината му била цели 11 метра. След трийсетина години съвестна служба обаче бил пенсиониран. А какво по-добро място за един пенсиониран локомотив от пространство, в което се чува весела детска глъч!

Най-голям възторг обаче безспорно извиква изложението “Диносфера”. Това е истински палеонтологически атракцион, където са представени модели на динозаври в естествен размер и впечатляваща колекция от автентични останки на древните гущери.

И място, на което детските личица със сигурност грейват.

 

No Responses to “Детски свят”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>