Дъвките помагали за концентрация

Публикувано от на 09.25.2015 в категория Весело

Помните ли детския навик да дъвчем дъвки? Беше супер забавно, нали?  Имаше преди години дъвки Турбо, после хит бяха онези Шок, а преди време един приятел ми сподели, че си купувал енергийни дъвки, които действали като енергийните напитки – невероятно стимулиращо и ободрувящи! Да не повярваш направо какво измисля човешкия мозък…

А помните ли също, че от малки все ни се казва, че дъвченето е неприличен и лош навик, от който да се откажем? Преди да го направите обаче, препоръчвам ви хубаво да си помислете. Оказва се, че дъвченето на дъвки не само ни връща в хубавите детски спомени, ами има и други полезни страни. Първо, наистина спомага за прочистване на устата и унищожаване на микробите. Е, не е като да си измиете зъбите, но е по-добре от нищо. Но да знаете, че четох, че това важело само за дъвките без захар, като и тях не бива да ги дъвчем за по-дълго от 10-15 мин.

Girl playing with gumДруго интересно предимство на дъвченето на дъвки е, че подобряват концентрацията ни. Актът на дъвчене ускорява циркулацията на кръв в тялото ни, което пък води до по-голям приток на кислород в мозъка и респективно това го ободрява и подобрява функционалността му. Да не забравяме и ментовия вкус, който винаги действа освежаващо – замислете се как ви въздейства пастата за зъби, шампоана, чая и всичко друго, което съдържа мента. Да се върнем на дъвките обаче…  знаете ли, че те намалят стреса? Може да пробвате да подъвчете за няколко минути следващия път, когато нещо ви ядоса или изнерви. Току виж почувствате ефекта, кой знае!?

Някакво японско изследване между другото показало, че дъвченето на дъвки спомага за ефективността ни и успешното справяне с няколко задачи едновременно… ти да видиш!

И още нещо, които дамите може да сметнат за полезно. Ако дъвчете дъвка непосредствено преди или след хранене, ще стимулирате храносмилането си, защото при слюнкоотделянето се спомага производството на повече стомашни сокове и по-бързото усвояване на храната.

Така че хора, посягайте към дъвките без да му мислете много-много 😀

No Responses to “Дъвките помагали за концентрация”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>