Да прескочиш бебетата :)

Публикувано от на 09.20.2013 в категория Весело

El Colacho Baby Jumping FiestaВ края на май началото на юни Испания традиционно се превръща в ярка и цветна въртележка от празници и фестивали. Има сред тях безспорно оригинални. Но може би най-уникалният е празникът, който се казва Fiesta del Colacho и се провежда в малкото испанско градче Кастильо де Мурсия.

На градския площад, на разпънати право на земята одеяла, един до друг са наредени младенци – бебета, които все още не са навършили една годинка. Именно те са и главните действащи лица на това необичайно забавление. А мъже, облечени в ритуални костюми, прииждат към площада, за да… скочат над беззащитните дечица.

Този доста необичаен ритуал води началото си от 1620 г. и се прави с цел да очисти детските души (да се чуди човек от какво точно има да се чистят) и да ги защити от злите сили. Смята се, че мъжете в ярки чорапогащници са олицетворение на бягащия дявол, който преминавайки над малчуганите, прибира техните болести и нещастия, защитава ги от зли очи и от влиянието на тъмните сили.

Разбира се, за да участват децата в този обичай, е нужно пълното съгласие на родителите. Защото, съгласете се, далеч не всяка майка или баща могат спокойно да гледат как над чедото им с летящ старт скача възрастен и тежък мъж. Но макар и нормални за подобни рискови номера, притесненията изглежда са напразни – защото местните хора свидетелстват, че за времето на съществуването на фестивала досега нито един младенец не е пострадал. Може би затова настроението винаги е ведро, закачливо и весело – като на празник.

 

 

No Responses to “Да прескочиш бебетата :)”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>