Christkindlmarkt – най-старият коледен базар

Публикувано от на 01.7.2014 в категория Весело

marketПриказката е задължителен атрибут за Коледа. Както и рождественските пазари, които обикновено започват в навечерието на светлия празник. Традицията да се устройват такива места започва още по времето на Свещената Римска империя. Първият е открит по заповед на император Албрехт Първи през 1294 година във Виена. От този момент нататък всяка година от средата на ноември до самото Рождество започва приказният водовъртеж на празника и приближаващото чудо. Събитието по традиция се случва на главния столичен площад, където от 1959 г. се поставя дървото на Австрия, което всяка година се подарява от различен район на страната.

Коледни свещи и ръчно изработени украшения за елха, картички с весели текстове и пожелания, захаросани плодове, палачинки и фигурки от шоколад, горещи десерти и традиционни сладкиши, печени кестени, пъстри балони и карнавални костюми, сувенири и пунш и греяно вино за сгряване…

Заиграват очите на само на децата, но и на възрастните, които, макар и за малко, се връщат във вълшебния свят на собственото си детство.

А в градския парк, украсени със светещи играчки, ви чакат вълшебни къщички, в които живеят герои от любимите ви приказки. Малчуганите с нетърпение чакат атракционите, коледния влак, а стари и опитни майстори ги учат собственоръчно да рисуват играчки за коледното дърво или да пекат традиционни сладки.

Радост носят и общуването с феята (да, да, съвсем истинска) и многочислените конкурси.

А за възрастните през целия период на площада се изявяват и представят спектаклите си хорове и състави от различни краища на света.

Така че Christkindlmarkt е не просто място, на което може да купите всичко необходимо за празника, а преди всичко място, на което оживяват приказките и цари радост и веселие.

 

No Responses to “Christkindlmarkt – най-старият коледен базар”

Name:
Email:
Website:
Comment:
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>